Światowy Dzień Chleba

Od początku tygodnia w naszym przedszkolu „wisi” w powietrzu zapach świeżego pieczywa. Przedszkolaki po poznaniu przepisu na chleb oraz zapoznaniu z pracą piekarza w mławskiej piekarni postanowili sami zostać piekarzami i upiec bułki śniadaniowe oraz drożdżówki. Po skompletowaniu wszystkich składników czas na zagniatanie ciasta. Wszystkie rączki dzielnie ugniatały ciasto do połączenia składników. Dzieci uformowały bułki i przy zachowaniu ostrożności włożyliśmy je do piekarnika. Przy wyrabianiu kolejnych bułek pomógł nam sprzęt Thermomix. W kilka minut ciasto było gotowe, a pracowite rączki dzieci uformowały bułki w włożyły do piekarnika. Najlepszy czas czyli konsumpcja bułek. Wszystkim dzieciom bardzo smakowało własnoręcznie przygotowane pieczywo – wszyscy mogą zostać piekarzami.

Marta Pikus

  • Światowy dzień chleba

SÓWKI